Përse kanë shpërthyer çmimet e energjisë elektrike?

Hënë, 29 August 2022 11:09

 

BILD

Çmimi i energjisë elektrike ka kapur qiellin!

 

Një arsye për këtë: i ashtuquajturi ‘parimi i rendit të meritës’. Ai rregullon mënyrën se si formohet çmimi i energjisë elektrike në bursa.

 

 

Kjo aktualisht ndodh sipas rendit në të cilin centralet janë kyçur në rrjet.

 

Të parët janë ata që prodhojnë energjinë elektrike më të lirë, për shembull energjia e erës. Nëse kjo nuk mjafton, ndizen centralet e tjerë, për shembull ato me gaz, por prodhimi i energjisë elektrike prej tyre, po bëhet gjithnjë e më i shtrenjtë. Në fund, centralet me energjinë më të shtrenjtë e përcaktojnë çmimin e energjisë elektrike për TE GJITHE (përfshirë edhe ata që prodhojnë shumë më lirë).

E thënë ndryshe: gazi, që është bërë shumë i shtrenjtë, po e bën edhe energjinë elektrike shumë më të shtrenjtë.

Ludwig Moehring, drejtor i përgjithshëm i Shoqatës Federale të Gazit Natyror, Naftës dhe Gjeo-energjisë, shpjegon: “Sistemi i rendit të meritës vendos çmime të drejta në situatat kur tregjet funksionojnë normalisht- por për shkak të situatës aktuale me mungesa në tregun e gazit, kemi çmime shumë të larta të gazit, që nga ana tjetër ka ndikim në çmimet e energjisë elektrike në përgjithësi. Prandaj mekanizmi i tregut nuk funksionon më siç duhet”.

Kryeministri i Saksonisë së Ulët, Stephan Weil, po kërkon që shteti të ndërhyjë sa më shpejt dhe në mënyrë të vazhdueshme, që të sjellë rregullimin e përkohshëm të çmimeve.

Në fund të fundit edhe Ministri Federal i Ekonomisë, Robert Habeck po sheh nevojën për veprim. Ai ka shpallur një reformë që dëshiron ta përdorë për të ulur çmimet. Qëllimi është shkëputja e çmimeve të energjisë elektrike nga rritja e çmimit të gazit.

Industria po e pret këtë me dëshpërim. Max Schumacher, drejtor i përgjithshëm i Shoqatës Federale të Industrisë Gjermane, thotë për BILD: “Qeveria federale duhet të veprojë tani. Çmimi i gazit duhet të kufizohet në terma afatshkurtër kur të përcaktohet çmimi i energjisë elektrike”.

Login to post comments

Lajmet e fundit

Bashkia e Tiranës nuk ka vende në kopshte e çerdhe për 80% të fëmijëve

Politikë

Bashkia e Tiranës nuk ka vende në kopshte e çerdhe për 80% të fëmijëve

  80% e fëmijëve në moshë çerdheje dhe kopshti në Bashkinë e Tiranës nuk gjejnë dot një vend në strukturat publike. Prindërit rrëfejnë se pranimi i fëmijëve kryhet përmes procedurave diskriminuese...

3 të vrarë në Memaliaj/ Vritet babai i Tik Kalemit, viktimë dhe kamarieri e një klient i lokalit

Kronikë

3 të vrarë në Memaliaj/ Vritet babai i Tik Kalemit, viktimë dhe kamarieri e një klient i lokalit

Një atentat mafioz me tre viktima dhe një të plagosur është regjistruar mesnatën e kaluar në Memaliaj, ku shënjestër e atentatit kanë qenë anëtarë të fisit Kalemi. Sipas autoriteteve policore, ngjarja...

Vetëvrasja e Ibros, pas sekuestrimit të miliona eurove dhe mikrobankës së kredive: Akuzat ndaj tij dhe grupit

Kronikë

Vetëvrasja e Ibros, pas sekuestrimit të miliona eurove dhe mikrobankës së kredive: Akuzat ndaj tij dhe grupit

  Vetëvrasja e Olsi Obros, njerit prej të akuzuarëve për mashtrimin e rëndë të qytetarëve duke i zhvatur me mikrokreditë, bashkëshortja e të cilit gjithashtu Elda Ibro, administratore e Micro Credit Albania...