A po e favorizon Komisioni i Vetingut gjyqtaren Altina Xhoxhaj?

E mërkurë, 25 Prill 2018 16:56

Fatos Lulo dhe Altina Xhoxhaj janë të dy anëtarë të Gjykatës Kushtetuese dhe të dy kanë rezultuar me probleme gjatë Vetingut. Por, Komisioni i Pavarur i Kualifikimit po i trajton në mënyrë të diferencuar, pavarësisht situatës së njëjtë që gjyqtarët kanë përballë ligjit.

Komisioni i Vetingut ka vendosur të mërkurën që të shtyjë vendimin për anëtaren e Gjykatës Kushtetuese, Altina Xhoxhaj, me argumentin se i nevojitet kohë për të shqyrtuar dokumentat shtesë të sjella prej saj.

Në seancën dëgjimore të zhvilluar me Xhoxhajn, tresha e komisionerëve deklaroi se gjyqtarja nuk justifikonte pasurinë. Pas këtij qëndrimi, gjyqtarja deklaroi se kishte argumenta ligjorë për të rrëzuar këtë pretendim të Komisionit të Vetingut, duke paraqitur dokumentacion plotësues.

Por, po në po të njëjta kushte, Komisioni i Vetingut nuk pranoi të shqyrtonte dokumentat shtesë të depozituara nga Fatos Lulo, i cili gjithashtu kishte pretendime mbi rezultatet paraprake të komisionerëve. Rezultati për Lulon tashmë është publik- Komisioni i Vetingut vendosi shkarkimin e tij nga detyra, për shkak të problemeve në deklarimin e pasurisë.

Pavarësisht situatës së njëjtë ligjore sa u përket problematikave me pasurinë, këta dy gjyqtarë kushtetues, ndryshojnë në diçka thelbësore- në qëndrimet e tyre përsa u përket ligjeve të paketës së Reformës në Drejtësi, të ankimuar në Gjykatën Kushtetuese.

Fatos Lulo, ka votuar pro kërkesës së Shoqatës Kombëtare të Gjyqtarëve të Republikës së Shqipërisë për shfuqizimin si të papajtueshëm me Kushtetutën të nenit 76, pika 2, të ligjit nr. 115/2016, “Përorganet e qeverisjes së sistemit të drejtësisë”. Gjithashtu, ai ka votuar pro kërkesës së Unionit të Prokurorëve, i cili kërkonte shquqizimin e një pjese të madhe të neneve të Kodit të Procedurës Penale. Pra, në të dy rastet, Lulo është shprehur kundër vullnetit të qeverisë dhe maxhorancës.

Ndërsa Altina Xhoxhaj ka votuar gjithnjë në favor të ligjeve të Reformës në Drejtësi, sipas variantit të miratuar nga qeveria dhe maxhoranca socialiste. Kjo sjellje “favorizuese” ndaj qeverisë, mund të ketë ndikuar që ajo, ndryshe nga disa kolegë të saj në Gjykatën Kushtetuese, të mos kishte asnjë problem për të marrë vizën amerikane në Ambasadën e SHBA në Tiranë.

Po ashtu, ky ndryshim mes qasjeve të tyre sa u përket ligjeve të Reformës, mund të ndikojë edhe në trajtimin e diferencuar nga Komisioni i Vetingut. Gjithçka do të sqarohet publikisht në seancën përfundimtare për rivlerësimin e gjyqtares Altina Xhoxhaj.

Login to post comments

Lajmet e fundit

Britania në alarm për shqiptarë, deputetët: Të dërgohen në Ruandë, janë vend në paqe

Politikë

Britania në alarm për shqiptarë, deputetët: Të dërgohen në Ruandë, janë vend në paqe

  Fluksi i madh i emigrantëve shqiptarë që po përpiqen të hyjnë ilegalisht në Britaninë e Madhe, ka detyruar ligjvënësit atje të kërkojnë rikthim të skemës së Ruandës. Plani parashikon që individët...

Qytetarët revoltohen para zyrës së tij, Çuçi largohet nga godina e Ministrisë së Brendshme

Politikë

Qytetarët revoltohen para zyrës së tij, Çuçi largohet nga godina e Ministrisë së Brendshme

  Ministri i Brendshëm, Bledi Çuçi është larguar nga zyra e tij para fillimit të protestës për vdekjen e 7-vjeçares në Himarë, e cila u përplas nga skafi i drejtuar nga...

3 arsyet pse siguracionin “Karton Jeshil” duhet ta merrni nga SIGAL UNIQA

Aktualitet

3 arsyet pse siguracionin “Karton Jeshil” duhet ta merrni nga SIGAL UNIQA

  Gushti parashikohet të jetë muaji më i nxehtë i vitit dhe shumë prej nesh kanë nisur tashmë pushimet verore me zonat bregdetare janë destinacionet e preferuara.Disa zgjedhin Shqipërisë, ndërsa disa...